sobota, 21 kwietnia 2018

Kalafior z carry i kurkumą do kaczki lub bakłażana


Tak weekendowo zapraszam na pysznego orientalnego kalafiora, do którego wybierzecie sobie dodatki mięsne lub wegetariańskie. 

Bazą wyjściową jest kolorowy i aromatyczny kalafior, a resztę możecie dokładać prosto z grilla, ja wybrałam pysznego bakłażana z fetą i pieczoną pierś z kaczki, bo potrzebowałam ugościć mięsożerców i wegetarian!!!.

Goście zadowoleni, zaskoczeni kolorem kalafiora, więc spokojnie możecie dzisiaj wypróbować moje danie, bo było testowane na ludziach :).


Zestaw obiadowy dla 4 osób.

Kalafior:

- 400 g kalafiora w różyczkach Poltino
- 1 kopiasta łyżeczka carry
- 1 kopiasta łyżeczka kukrkumy
- 1/2 łyżeczki soli

Bakłażan grillowany:

- 1 bakłażan
- 4 łyżeczki sera feta
- 2 łyżeczki jogurtu
- sól
- olej

Kaczka:

- 1 pierś z kaczki
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- sól
- pieprz


1. Filety myjemy i osuszamy, nacinamy skórkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa, oprószamy solą i pieprzem polewamy wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Mięso odkładamy do marynowania do lodówki na godzinę.

Następnie wyciągamy kaczkę i obsmażamy na patelni po 3 minuty z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w ćwiartki pomarańcze i jabłko. Pieczemy ok. 60 minut w 160 C.

2. Bakłażana kroimy w plastry, solimy, odstawiamy aby puścił sok, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. W ten sposób bakłażan starci swoją goryczkę. Smarujemy oliwą lub olejem, smażmy na grillu. Fetę mieszamy z jogurtem, smarujemy grillowane plastry bakłażana i zwijamy w rulon, można związać szczypiorkiem lub sznurkiem.

3. W dużym rondlu gotujemy wodę z solą, carry i kurkumą. Do wrzątku wsypujemy opakowanie kalafiora mrożonego. Gotujemy ok. 10-12 minut, ma pozostać lekko twardy. Odcedzić i podawać z dodatkami mięsnymi lub warzywnymi.





2 komentarze:

  1. Bardzo lubię kurkumę, a kalafior z jej dodatkiem nabiera pięknego kolorku.

    OdpowiedzUsuń