Głodni?, to trafiłam w dobry moment, bo sałatka już gotowa. Otworzyliście już sezon grillowy w ogródkach i na balkonach?, bo ja tak i mam dla Was przepis na elegancką sałatkę dla Waszych gości.
Spróbujecie???...
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 1 duża kulka mozzarelli (10-12 dag)
- kapary lub oliwki (opcjonalnie)
- 1 sałata rzymska mini
- sól, pieprz, oliwa, świeża bazylia
1. Przygotuj dwa płaskie talerze. Pomidory i mozzarelle pokrój w plastry. Bakłażana kroimy, oprószamy solą, pieprzem, smarujemy oliwą i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony w zależności od intensywności rozgrzania grilla.
2. Na talerzach układamy liście salaty, a następnie na przemian układamy plaster bakłażanu, pomidora i sera. Można dołożyć oliwek, kaparów lub orzechów. Wierzch polewamy oliwą, oprószamy solą, liście bazylii rwiemy w rękach, rozcieramy i dodajemy do sałatki.
Jeśli nie macie bakłażana można użyć małych nie wyrośniętych cukinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz