Wiem, że kochacie grillować, ja również!.
Majówka zbliża się dużymi krokami, a potem cały sezon letni, aż do późnej jesieni bardzo chętnie spotykamy się przy grillu z rodziną i przyjaciółmi. Sos BBQ jest idealny steków, kiełbasek i warzyw.
Jeśli tylko chcesz możesz go przygotować samodzielnie w domu , bo taki jest najlepszy!!!
Składniki na dwa słoiki po ok 250 ml:
- 12 suszonych śliwek wędzonych
- 1 główka czosnku
- mały kawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 goździki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki keczupu
- 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciskanego
- olej
- sól
- pieprz
Po przyprawy dobrej jakości zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.
1. W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy olej, dodajemy imbir w kawałkach, czosnek w ząbkach oraz przyprawy, chwile razem smażymy.
2. Następnie dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy razem ok. 5-7 minut, wyjmujemy liście laurowe, goździki i ziele angielskie, resztę składników blendujemy na gładką masę. Po koniec doprawiamy solą i pieprzem, możemy również zagęścić skrobią Kuzu. Gorący sos przelewamy do słoików i zakręcamy.
Super sosik BBQ na pewno lepszy niż kupczy. Z rzeczy ze sklepu w które się zaopatruje na grilla to sprawdzone kiełbasy i mięsa od zakładu mięsnego Karol.
OdpowiedzUsuń