poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Papryka faszerowana brokułami i selerem naciowym


Mamy słabość do kolorowego jedzenia, lubimy jeść oczami, a warzywa mają w sobie tyle pięknych kolorów natury, że grzechem jest z nich nie korzystać. Brokuł lubimy w sałatkach kiedy chrupie nam pod zębami, albo jako gotowany podany z masłem i bułką tartą, brokułowa zupa krem z czosnkowymi grzankami też pyszna... 

Dzisiaj będzie nieco odmiennie, czyli kolorowa papryka nadziewana brokułami, fetą i selerem naciowym, wspaniałe lekkie danie w wersji wegetariańskiej, które możecie podać również z  kurczakiem i wtedy mięsożercy będą również zadowoleni.


Składniki:

- 3 kolorowe papryki
- 1 opakowanie czyli 40 dag mrożonego brokuła Poltiono
- 2 cebule, 1 czerwona 1 biała
- 1/2 kostki sera fety (10-12 dag)
- 1 papryczka chilii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- sól, oliwa
- świeże liście bazylii

1. W rondlu na wrzącą lekko osoloną wodę wrzucamy zamrożonego brokuła, gotujemy 2 minuty, odcedzamy, chcemy tylko żeby złapały temperaturę, przelewamy zimną wodą.

2. Z papryki odcinany wierzch, wykrawamy gniazda nasienne, dół nakłuwamy widelcem, żeby soki powstałe podczas zapiekania mogły swobodnie wypływać na zewnątrz. Wewnątrz paprykę skrapiamy oliwą i oprószamy solą.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy seler w kawałkach, a na końcu odcedzone brokuły. Doprawiamy do smaku, mieszamy i chwile razem smażymy ok. 4-5 minut.

4. Papryki wypełniamy warstwowo mieszanką brokułową i serem feta, uciskamy dłonią, , a wierzch przykrywamy odciętym kawałkiem. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut na 200 C. Podajemy na gorąco.

Jeśli lubicie to warto dodać ulubiona mieszankę ziół, która dodatkowo wzbogaci nasze danie o walory smakowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz