Jest w Waszych warzywniakach biała rzepa?.
U mnie czasami bywa, chociaż nie za często więc jak już ją upoluję to robię różne surówki, bo oprócz tego, że jest smaczna to jeszcze zdrowa.
Dzisiaj najprostsze połączenie z marchewką i śmietaną. Do surówki z rzepy podawałam filet z kaczki przygotowany tradycyjnie tylko z solą i pieprzem.
Surówka:
- 2 duże białe rzepy, ok 50 dag
- 4 duże marchewki, ok 40-50 dag
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
1. Obraną rzepę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
- 1 filet z kaczki ze skórą
- sól
- pieprz
- olej
1. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem. Wierzch ze skórą delikatnie nacinamy aby nie przeciąć mięsa, (bo wtedy wszystkie soki nam wypłyną, a my chcemy zatrzymać je w środku). Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy pierś po 2 minuty z każdej strony.
2.Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego rozgrzanego do 190 C na ok. 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy mięso na 2 minuty aby odparowało, a następnie kroimy w cienkie plastry i podajemy z surówką. Filet z kaczki można podawać na zimno i na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz