Jak nudne mielone podać w nieco odmiennym i bardziej kolorowym wydaniu???.
Wystarczy dodać zielonego groszku i zaraz zrobi się bardzo letnio i zielono.
Przygotowany farsz mięsny z groszkiem podzieliłam na połowę i jedną część upiekłam jak tradycyjne kotlety mielone, a z drugą część przygotowałam jako pyszne pulpety w sosie.
Składniki dla 4-6 osób:
- 60 dag drobiowego mięsa mielonego
- 20 dag zielonego groszku Poltino, 1/2 opakowania
- 2 czerstwe kromki chleba bez skórki + mleko do namoczenia
- 1 jajko
- bułka tarta
- suszony majeranek
- olej
- sól
- pieprz
Do wersji pulpetów:
- woda
- śmietana
- mąka
1. Groszek przesypujemy na płaski talerz pół godziny wcześniej żeby złapał temperaturę pokojową.
2. Chleb moczymy w mleku, następnie lekko odciskamy i rozgniatamy w dłoniach, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszamy dłonią, jeśli masa jest za luźna dodajemy kilka łyżek bułki tartej.
3. Na koniec dodajemy groszek i delikatnie mieszamy. Formujemy kotlety lub pulpety, obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju.
4. Kotlety są gotowe bezpośrednio po smażeniu, a pulpety podlewamy wodą, chwilę dusimy i zagęszczamy śmietaną z mąką, sos doprawiamy do smaku.
Smakują idealnie w towarzystwie kasz, ryżu i ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz