Świat zupełnie oszalał na punkcie podawania jedzenia w ten sposób. Buddha bowl jest to duża misa/talerz napełniona bardzo urozmaiconym jedzeniem w zdrowym i kolorowym wydaniu. U mnie w wersji wegetariańskiej ale dodatek mięsa, ryb czy owoców morza bardzo mile widziany. Podstawą mojej misy jest domowe puree z brokuła, które można łączyć z całą resztą podawanych składników.
Puree z brokuła:
- 400g brokuł, użyłam mrożonych marki Poltino
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
1. Wodę w dużym rondlu lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy do niej brokuły i seler naciowy. Gotujemy ok. 10-12 minut, odcedzamy.
2. W garnku rozgrzewamy olej, odcedzone warzywa obsmażamy do czasu aż się zarumienią, pod koniec dodajemy ząbki czosnku w całości i chwile razem smażymy. Oprószamy solą i pieprzem.
3. Zestawiamy garnek z ognia, rozdrabniamy blenderem wszystkie składniki na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie przekładamy na talerz.
Dodatkowo do mojej kompozycji buddha bowl użyłam:
- pomidory koktajlowe
- awokado
- oliwki
- liście czosnku niedźwiedziego
- seler naciowy (idealny do nabierania sosów)
- papryka pomarańczowa
- ogórki gruntowe
- jajka
- sezam
- sok z cytryny
Sosy:
- ajwar, majonez, jogurt naturalny
Życzę smacznego!.
Fajna tacka przekąsek na grilla- do kiełbasy z serem od Zakładu Mięsnego Karol- idealne!
OdpowiedzUsuń