Mnie przekonywać nie trzeba do tego rodzaju leczenia, a Was?.
Zielony orzech włoski ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, nalewka jest prawdziwym eliksirem i nie powinno jej zabraknąć w domowej apteczce. Miękkie zielone orzechy zbieramy końcem czerwca lub początkiem lipca.
Składniki:
- 500 g zielonych orzechów włoskich
- 350 g cukru kryształu
- 500 ml spirytusu 96 %
1. Orzechy myjemy, osuszamy i kroimy na plastry, (kroimy w rękawicach, gdyż orzech bardzo brudzi! ). W słoju przesypujemy plastry orzecha cukrem, odstawiamy w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie, od czasu do czasu mieszając. Przykrywamy gazą lub ścierką.
2. Syrop, który się wytworzy po miesiącu zlewamy, dodajemy spirytus i przelewamy do butelek. Nalewka powinna odstać min. 6 miesięcy, moja na zdjęciu ma już 2 lata.
Słyszałam o tej nalewce. Orzechy zielone właśnie po tych deszczach lecą z drzewa :)
OdpowiedzUsuń