poniedziałek, 18 czerwca 2018

Ziemniaki z mundurkach z grillowanym boczkiem


Lubicie grille i spotkania ze znajomymi???, wiem że lubicie :).

Mam dla Was pomysł na obiad z młodymi ziemniakami w koszulkach i grillowanym boczkiem w towarzystwie rumianych pieczarek.

Prosto znaczy smacznie...


Składniki:

- 2 kg małych małych ziemniaków
- 50 dag wędzonego boczku od Hańderka
- 50 dag małych pieczarek
- 2 duże cebule
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- oliwa

1. Ziemniaki myjemy, a nawet szorujemy i zostawiamy w łupinach. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Ziemniaki polewamy małą ilością oliwy, oprószamy solą, kurkumą, a następnie dokładnie wmasowujemy rękami. Wkładamy do piekarniki nagrzanego do 190 C, czas zapiekania ok. 60-70 minut w zależności od wielkości ziemniaków, podczas pieczenia sprawdzajcie czy są już miękkie.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną w pióra cebulę oraz pieczarki pokrojone w połówki, oprószamy solą i pieprzem. Czas pieczenia ok. 10 minut aż pieczarki będą rumiane i upieczone w środku.

3. Boczek kroimy w plastry, nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy.

Podajemy na gorąco.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz