poniedziałek, 30 lipca 2018

Okonomiyaki, pizza po japońsku, wege


Kto próbował pizze po japońsku???

Okonomiyaki znaczy ,,smaż co chcesz,, a znalazłam to danie jako książkowy bestseller pod tytułem Wegetarianizm na pół etatu i mam tam do wypróbowania jeszcze kilka innych propozycji. 

Obiad znikł bardzo szybko, dodatki warzyw można dowolnie komponować i wykorzystać to co aktualnie jest w lodówce. 

Świetne, kolorowe jedzenie...




Okonomiyaki

Składniki:

- 15 dag drobno pokrojonej białej kapusty
- 5 dag startej kalarepy
- 6 małych cebul szalotek (lub jedna duża zwykła cebula cukrowa)
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka, lekko roztrzepane + 100 ml wody. ok. pól szklanki
- olej

Dodatkowo:

- rzodkiewka, cebula dymka, kalarepa w słupkach, śmietana, majonez, ulubiony sos lub jogurt naturalny

1. W misce umieszczamy poszatkowaną kapustę oraz startą kalarepę i drobno pokrojoną cebulę, solimy, mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. 

2. Jajko roztrzepać z wodą, połączyć z resztą składników. Na patelni wlać małą ilość oleju, rozgrzać i piec placki, duże lub małe jakie wolicie!. Z każdej strony smażyć po 5-6 minut w zależności od ich grubości. 

Odsączałam je dodatkowo na ręczniku papierowym. Smakują idealnie na ciepło i na zimno. Podawać polane sosem i posypane warzywami jakie lubicie.

Smacznego!




2 komentarze: