Kto próbował pizze po japońsku???
Okonomiyaki znaczy ,,smaż co chcesz,, a znalazłam to danie jako książkowy bestseller pod tytułem Wegetarianizm na pół etatu i mam tam do wypróbowania jeszcze kilka innych propozycji.
Obiad znikł bardzo szybko, dodatki warzyw można dowolnie komponować i wykorzystać to co aktualnie jest w lodówce.
Świetne, kolorowe jedzenie...
Okonomiyaki
Składniki:
- 15 dag drobno pokrojonej białej kapusty
- 5 dag startej kalarepy
- 6 małych cebul szalotek (lub jedna duża zwykła cebula cukrowa)
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka, lekko roztrzepane + 100 ml wody. ok. pól szklanki
- olej
Dodatkowo:
- rzodkiewka, cebula dymka, kalarepa w słupkach, śmietana, majonez, ulubiony sos lub jogurt naturalny
1. W misce umieszczamy poszatkowaną kapustę oraz startą kalarepę i drobno pokrojoną cebulę, solimy, mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
2. Jajko roztrzepać z wodą, połączyć z resztą składników. Na patelni wlać małą ilość oleju, rozgrzać i piec placki, duże lub małe jakie wolicie!. Z każdej strony smażyć po 5-6 minut w zależności od ich grubości.
Odsączałam je dodatkowo na ręczniku papierowym. Smakują idealnie na ciepło i na zimno. Podawać polane sosem i posypane warzywami jakie lubicie.
Smacznego!
Nigdy nie słyszałam o czymś takim, ale chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuń