Ciasto bardzo mocno czekoladowe, gorzkie od czekolady i naturalnego kakao, to takie brownie dla wytrawnego podniebienia jak dla smakoszy wytrawnego wina. Ja w nim uwielbiam delikatność malin, jest najlepsze na świecie...
Przepis podaję na dużą blaszkę 35x22 cm.
Składniki:
- 30 dag malin lub więcej tak, żeby wypełnić całą górę ciasta
- 20 dag dobrego masła
- 35 dag dobrej gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
- szklanka mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki naturalnego kakao
- 1 szklanka cukru
- 8 jaj
- 1 kopiasta szklanka mąki pszennej
- 5 łyżek likieru lub wódki
1. W rondlu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, masłem i kakao. Mieszamy na małym ogniu i pilnujemy żeby się nie zagotowało. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia.
2. W dużej misce miksujemy jajka z cukrem aż powstanie puszysta masa, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wlewamy masę czekoladową oraz alkohol. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
3.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch wysypujemy maliny. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170 C na ok 60-65 minut.
0 komentarze :