Musztarda czekała od wczoraj, a właściwie to gorczyca wpijała w siebie piwo i winny ocet balsamiczny. Książka Wegańska spiżarnia to aktualnie zupełna nowość w księgarniach więc postanowiłam sprawdzić jej zawartość. Przepis zmieniłam pod nasze domowe smaki, nie brak mu ostrości ale takiej przyjemnej dla podniebienia. Idealnie wpisuje się w grillowe smaki lata do kiełbasek i mięsa!.
Składniki:
- 1/2 szklanki białej gorczycy
- 1/2 szklanki piwa, jak użyłam piwa typu Ipa
- 1/4 szklanka octu winnego balsamicznego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
1. W litrowym słoiku łączymy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na 24 godziny alby nasiona gorczycy wpiły w siebie płyny i zrobiły się miękkie.
2. W dniu następnym blenderem tak długo miksujemy wszystkie składniki aż uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencje.
Musztardę przechowujemy w słoju.
0 komentarze :