Ciasto śliwkowe mojej Mamy



Expresowe ciasto mojej Mamy, które piekła w prodiżu z sezonowymi owocami. Ja robię je w dużej blaszce 40x25 i zawsze wychodzi. Trzeba być bardzo dolnym żeby je zepsuć więc życzę smacznego!!!.


Składniki na dużą blachę:

- 4 jajka
- 4 szklanki mąki
- 2 niepełne szklanki  cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2  łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki ok. 50-70 dag


1. Jaja miksujemy z cukrem, kolejno dodajemy mąkę, mleko, olej i proszek do pieczenia.

2.Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia,  na wierzchu układamy połówki śliwek, można je posypać łyżką cukru. Czas pieczenia 60 -70  minut w tem 170 stopni.




2 komentarze :

  1. Jak widzę takie fajne, proste przepisy, to tak żałuję, że mój piekarnik jest do niczego :(

    OdpowiedzUsuń
  2. jaką pojemność mają szklanki w przepisie?

    OdpowiedzUsuń