czwartek, 18 października 2018

Szybka sałatka z awokado i jajkiem


Kto lubi pyszne i zdrowe sałatki w kilka minut ?.
Ja lubię i Wy pewnie też.
Ugotowanie jajek zajmuje najwięcej czasu więc reszta to już tylko krótkie krojenie i gotowe.

Składniki:

- 1 dojrzałe awokado
- 8 dag świeżej rukoli
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 6 małych pomidorków

Dressing:

- oliwa
- majeranek
- sól
- cukier
- pieprz
- ocet

1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy, obieramy z łupek i kroimy na ćwiartki. Awokado przekrawamy na pół, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na połówki. Przygotowujemy sos z podanych składników w proporcjach jakie lubimy.

2. Rukolę zanurzamy na 2-3 minuty w 2 litrach zimnej wody z płaską łyżeczką sody oczyszczonej, a następnie osuszamy i układamy na talerzu. Pokrojone składniki układamy na liściach rukoli i polewamy małą ilością sosu.

Podajemy z grzankami lub ulubionym pieczywem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz