środa, 24 października 2018

Tort śmietankowy


Czasem są takie okazje, że musi być tort, najczęściej są to urodziny.W tym przypadku też tak było!. Wspaniały, lekki z porzeczkami w syropie. Możecie zrobić jeden lub dwa poziomy, przepis podaję na duży, piętrowy tort.



Dolna część pieczona w tortownicy o średnicy 26 cm, góra 19 cm. 

Jajka do biszkoptu wyjmijcie z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem żeby miały temperaturę pokojową tak jak pozostałe składniki. 

Przepis podaję na jeden blat dolny, a potem tą samą ilość należy pomnożyć na trzy dolne i dwa górne czyli składniki x5.

Jakość mąki i jaj ma bardzo duże znaczenie w wypieku biszkopta!!!.

Ciasto, biszkopt:

- 9 dag mąki pszennej
- 9 dag cukru pudru
- 3 duże jaja
- 1 łyżka octu

1. Żółtka ubijamy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno. Do masy z żółtek przesiewamy mąkę, miksujemy, dodajemy ocet oraz pianę z białek. Mieszamy do połączenia się składników. 

2. Masę przekładamy do tortownicy gdzie spód wyłożony jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane są tłuszczem. Biszkopt pieczemy ok 30-35 minut w temperaturze 170 C. 

Każdy blat na spód pieczemy oddzielnie. Na górę tę samą ilość ciasta pieczemy w małej tortownicy i po wystudzeniu przekrawamy na połowę, potem powtarzamy czynność otrzymując finalnie 4 małe krążki.

Dodatkowo:

- 1 puszka odsączonych porzeczek w syropie

Masa śmietankowa:

- 750 ml śmietany kremówki 30%
- 4 serki mascaropne po 25 dag
- cukier puder do smaku, ok 5 czubatych łyżek

1. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Gotową masą przekładamy ciasto zostawiając część na boki i wierzch.

Poncz:

- 1/2 szklanki herbaty plus 100 ml likieru

Składanie:

Wszystkie blaty nasączamy ponczem. Kolejno nakładamy ciasto, poncz, porzeczki ( po 2-3 łyżeczki w dużych odstępach ), masa i znów blat ciasta. Boki i wierzch smarujemy cienką warstwą. Górę ozdabiamy dowolnie.

Przed podaniem tort na kilka godzin odkładamy w chłodne miejsce. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz