Czasem są takie okazje, że musi być tort, najczęściej są to urodziny.W tym przypadku też tak było!. Wspaniały, lekki z porzeczkami w syropie. Możecie zrobić jeden lub dwa poziomy, przepis podaję na duży, piętrowy tort.
Dolna część pieczona w tortownicy o średnicy 26 cm, góra 19 cm.
Jajka do biszkoptu wyjmijcie z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem żeby miały temperaturę pokojową tak jak pozostałe składniki.
Przepis podaję na jeden blat dolny, a potem tą samą ilość należy pomnożyć na trzy dolne i dwa górne czyli składniki x5.
Jakość mąki i jaj ma bardzo duże znaczenie w wypieku biszkopta!!!.
Ciasto, biszkopt:
- 9 dag mąki pszennej
- 9 dag cukru pudru
- 3 duże jaja
- 1 łyżka octu
1. Żółtka ubijamy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno. Do masy z żółtek przesiewamy mąkę, miksujemy, dodajemy ocet oraz pianę z białek. Mieszamy do połączenia się składników.
2. Masę przekładamy do tortownicy gdzie spód wyłożony jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane są tłuszczem. Biszkopt pieczemy ok 30-35 minut w temperaturze 170 C.
Każdy blat na spód pieczemy oddzielnie. Na górę tę samą ilość ciasta pieczemy w małej tortownicy i po wystudzeniu przekrawamy na połowę, potem powtarzamy czynność otrzymując finalnie 4 małe krążki.
Dodatkowo:
- 1 puszka odsączonych porzeczek w syropie
Masa śmietankowa:
- 750 ml śmietany kremówki 30%
- 4 serki mascaropne po 25 dag
- cukier puder do smaku, ok 5 czubatych łyżek
1. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Gotową masą przekładamy ciasto zostawiając część na boki i wierzch.
Poncz:
- 1/2 szklanki herbaty plus 100 ml likieru
Składanie:
Wszystkie blaty nasączamy ponczem. Kolejno nakładamy ciasto, poncz, porzeczki ( po 2-3 łyżeczki w dużych odstępach ), masa i znów blat ciasta. Boki i wierzch smarujemy cienką warstwą. Górę ozdabiamy dowolnie.
Przed podaniem tort na kilka godzin odkładamy w chłodne miejsce.
0 komentarze :