piątek, 16 listopada 2018

Zapiekanka z kaszy gryczanej


Lubicie proste dania, które nie dość że są bardzo zdrowe to jeszcze pyszne?. Wiem, że lubicie i dlatego chce Was namówić aby kasza gryczana była głównym składnikiem Waszego obiadu lub kolacji, przepyszną wersją kaszy gryczanej niepalonej bio znajdziecie  w sklepie bee.pl. Moją zapiekankę wzbogaciłam wiejskimi jajami i czerwoną papryką ale możecie również dodać pieczarek czy kukurydzy. 



Składniki na zapiekankę:

- 20 dag kaszy gryczanej niepalonej
- 4 jajka
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 cebule
- zielona część cebuli dymki
- wędzona słonina lub boczek 
- sól i pieprz

1. Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół twardo. Na patelni wytapiamy słoninę pokrojoną w kostkę, smażymy cebulę oraz paprykę, łączymy z kaszą, dodajemy przyprawy mieszamy. Do powstałej masy dodajemy dwa jajka, mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Na wierzch zapiekanki wbijamy dwa lub trzy jajka, wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut. Po wyjęciu wierzch posypujemy dużą ilością zielonej cebuli. Podajemy na gorąco.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz