niedziela, 12 maja 2019
Młoda kapusta wg. Pani Jadzi
Mam takie miejsce gdzie czasem mnie dokarmiają i zdradzają przepisy. Pani Jadzia to cudowna, serdeczna osoba która dba żebym zjadła coś ciepłego wieczorem i nie wyszła rano bez śniadania. Jestem Jej za to szalenie wdzięczna :).
Przepis na młodą kapustę na maśle to smak sam w sobie. Jest genialna!.
A Panią Jadzię ściskam serdecznie :).
Czas przygotowania 30-40 minut.
Ilość porcji: 3.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 duże cebule
- 10 dag masła
- pęczek koperku
- sól
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, bo ja wolę tylko z masłem)
1. Na patelni rozgrzewamy masło i blanszujemy cebulę pokrojoną w kostkę.
2. Gdy cebula się zeszkli dokładamy na patelnię poszatkowaną kapustę, dodajemy trochę soli i mieszamy. Nie podlewamy kapusty w ogóle wodą, bo gdy puści soki płynu będzie wystarczająco dużo.
Mieszamy, dodajemy koper drobno krojony. Dusimy przez ok. 15- 20 minut aż kapusta zrobi się miękka.
3. Pod koniec można dołożyć kwaśnej śmietany, dla mnie idealna jest sama kapusta z masłem. Doprawiamy do smaku.
Smaki dzieciństwa czyli młode ziemniaki, młoda kapusta i jajko sadzone!!!
Pychota!.
Dobry przepis ale jednego czego mni brakuje to kiełbaski i mięsa. Myślę że nadała by się idealnie kiełbasa swojska z Zalasku lub śląska od zakładu mięsnego Karol, którą można kupić np w Carrefurze.
OdpowiedzUsuń