środa, 5 czerwca 2019
Ciasto bez pieczenia, czekoladowe z mascarpone
Szybkie sprawdzone ciasto bez użycia piekarnika zrobicie w każdych warunkach, na wakacyjnych wyjazdach i wtedy kiedy macie ochotę na najlepszy smak z najlepszych składników.
Czas przygotowania 30 minut.
Czas chłodzenia - kilka godzin w lodówce.
Ilość porcji 12.
Tortownica o średnicy 26 cm.
Składniki na spód:
- 40 dag herbatników
- 20 dag masła
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 1 słoik dżemu wiśniowego
Składniki na krem:
- 50 dag serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan fixu
1. Herbatniki przesypuję do mocnego worka, owijam ścierką i ugniatam wałkiem żeby powstał proszek i drobne kawałki. Roztapiam masło i czekoladę (odkładam dwie kostki czekolady do starcia na wierzch ciasta).
2. W dużej misce łączymy ze sobą pokruszone ciastka, roztopione ciepłe masło z czekoladą oraz słoik dżemu. Wszystko dokładnie mieszamy dłonią. Spód tortownicy wykładamy papierem. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wykładamy nią dokładnie spód i boki.
3. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serek, cukier puder i śmietan fix, dokładnie mieszamy mikserem i przekładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy czekoladę.
Całość odkładamy do schłodzenia do lodówki, najlepiej na całą noc.
apetyczne ciasto
OdpowiedzUsuń