sobota, 21 marca 2020
Placki z soczewicy i ryżu, bez mąki. Indyjskie dosy.
Zdrowe placki bez mąki i pieczone na suchej patelni. Jeśli ktoś ma tradycyjną blachę kuchenną to będzie jeszcze lepiej.
Tradycja ich wypiekania pochodzi z Indii, robi się je przeważnie z czerwonej soczewicy, ryżu lub fasoli. Można je podawać z sosami warzywnymi. Na ciepło smakują najlepiej.
Podaje porcję na 20 sztuk, 20 placków nakładanych zwykłą łyżką do zupy.
Składniki:
- 1 niepełna szklanka ryżu, możecie wykorzystać każdy rodzaj od białego po naturalny i dziki
- 5 łyżek czerwonej soczewicy
- 1 szklanka ciepłej wody
- po pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i kurkumy
- szczypta soli
- zielenina, najlepiej świeża, kolendra lub dowolne kiełki, ilość dowolna - tak jak lubicie
1. W misce zalewamy wodą ryż i soczewicę, odstawić na 8 godzin lub na noc, a następnie rozdrobnić mikserem na gładką masę. Przykryć i odstawić na 24 godziny.
2. Po tym czasie dodajemy przyprawy i kiełki, mieszamy. Jeśli macie dobrą patelnie do pieczenia naleśników to można je piec bez tłuszczu, możecie ewentualnie delikatnie zwilżać patelnie olejem.
3. Na patelni dajemy do łyżce masy i formujemy płaskie placki, pieczemy na rumiano z obu stron. Czas łączny opiekania 4-5 minut na średnim ogniu.
Podajemy z sosami, jogurtem naturalnym lub sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz