czwartek, 19 marca 2020

Pieczywo chrupkie domowe. Parathy z patelni.


Pieczywo chrupkie domowe w mniej niż 60 minut. 
Bez drożdży.
Bez piekarnika.
A nawet bez doświadczenia w eksperymentach kulinarnych :).

Tak Kochani robimy prostą i łatwą kuchnie z kilku prostych składników. 

Parathy to trójkątne chlebki z mąki ( u mnie mix orkiszowej i pszennej), idealne do chrupania lub dodatek do jogurtu, warzyw czy mięsa. Nawilża się je masłem dla smaku i chrupkości, wewnątrz wilgotne, z wierzchu chrupiące.

Rodzaje mąk możecie mieszać, jeśli macie pod ręką tylko pszenną mąkę to też będą pyszne.

Zapraszam.


Składniki na 10 sztuk:

- 2 i 1/2 szklanki mąki ( można mieszać mąkę pszenną z razową, orkiszową lub żytnią w stosunku pół na pół)
- 10 dag roztopionego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka stołowa oleju
- woda ok. 2/3 szklanki, może być ciepła


1. Połączyć ze sobą suche składniki w dużej misce, mąkę przesiać. Dodać olej i wymieszać. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy kilka minut. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut aby ciasto odpoczęło. Na oprószonej stolicy rolujemy wałek z ciasta i dzielimy na 10 części.


2. Z każdej części robimy małą kuleczkę i wałkujemy ją na płaski placek. Smarujemy masłem, zwijamy na połowę i znów smarujemy masłem, składamy po raz trzeci na trójkąt i wierzch pokrywamy masłem. Powtarzamy czynność ze wszystkimi kawałkami.

3. Patelnie z grubym dnem rozgrzewamy na małym ogniu. Układamy gotowe trójkąty na patelni. Obracamy co jakiś czas, pilnujemy alby wolno się piekły i zrobiły rumiane. Nie spieszymy się aby dokładnie dopiec ciasto. Ma być rumiane i mają być widoczne pęcherzyki powietrza.

Podajemy z sosami, warzywami lub chrupiemy same.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz