Ciasteczka, babeczki czy tarteletki są idealną słodkością na raz. Czas Świat to również czas pięknego dekorowania stołu i domu, a te maleńkie mini tarty na stole zawsze wyglądają dostojnie i elegancko. W przepisie gotowa masa makowa, więc to właściwie przepis dla leniwych, szalenie prosty i smaczny.
Ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
1. Zmieszać wszystkie składniki, mało posiekać nożem. Szybko zagnieść. Blat obficie posypać mąką, ciasto rozwałkować. Foremki posmarować tłuszczem i spód i boki napełnić ciastem.
Masa makowa - duża gotowa puszka ok. 800 g.
Każdą tarteletkę napełnić masą makową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 -35 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyciągamy z foremek i układamy na kratce kuchennej. Gdy wystygnął wierzch dekorujemy lukrem i orzechami.
Lukier:
- 1 białko
- cukier puder, ile zabierze białko ok. 3/4 szklanki
1. Białko ubijamy na pianę i dosypujemy tyle cukru pudru, aż białko zgęstnieje. Dekorujemy wierzch ciasteczek.
Dodatkowo: orzech włoski.
Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów świątecznych to zapraszam w zakładkę Boże Narodzenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz