Kruche tarteletki z makiem, orzechami i lukrem


Boże Narodzenie, tarta, jedzenie, mak, ciasteczka, orzechy, wigilia

Ciasteczka, babeczki czy tarteletki są idealną słodkością na raz. Czas Świat to również czas pięknego dekorowania stołu i domu, a te maleńkie mini tarty na stole zawsze wyglądają dostojnie i elegancko. W przepisie gotowa masa makowa, więc to właściwie przepis dla leniwych, szalenie prosty i smaczny.

Święta, Boże Narodzenie, mak, makowiec, tarta, lukier

Ciasto kruche:

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru

1. Zmieszać wszystkie składniki, mało posiekać nożem. Szybko zagnieść. Blat obficie posypać mąką, ciasto rozwałkować. Foremki posmarować tłuszczem i spód i boki napełnić ciastem.

Masa makowa - duża gotowa puszka ok. 800 g. 

Każdą tarteletkę napełnić masą makową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 -35 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyciągamy z foremek i układamy na kratce kuchennej. Gdy wystygnął wierzch dekorujemy lukrem i orzechami.

Lukier:

- 1 białko
- cukier puder, ile zabierze białko ok. 3/4 szklanki

1. Białko ubijamy na pianę i dosypujemy tyle cukru pudru, aż białko zgęstnieje. Dekorujemy wierzch ciasteczek.

Dodatkowo: orzech włoski.

Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów świątecznych to zapraszam w zakładkę Boże Narodzenie.

Święta, Boże Narodzenie, mak, makowiec, tarta, lukier



0 komentarze :