Gorące, sycące i energetyczne danie z soi zostało przeze mnie skomponowane i choć nie jestem wegetarianką ani weganką to w tej potrawie zakochałam się po uszy!. Świetnie smakuje i jest bardzo aromatyczna, idealna z pajdą domowego chleba :)
Składniki:
- 30 dag soi
- puszka krojonych pomidorów
- pół czerwonej świeżej papryki
- 2 duże marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki wraz z zieloną częścią
- garść suszonych pomidorów
- garść pomidorków cherry
- chili suszone wg. uznania
- majeranek
- 1/2 łyżeczki garam masala
- pieprz świeżo mielony
- 2 listki laurowe
- sól
- oliwa
Pyszne pomidorki cherry, które są nowością znajdziecie na stronie Owocowego Raju
Soje namaczamy na 10-12 godzin przed gotowaniem, następnie odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie z niewielką ilością soli. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę, cebulę i czosnek w cienkie plastry, rozgrzewamy oliwę na patelni i przesmażamy warzywa. Do gotującej się soi dodajemy obsmażone warzywa wraz z oliwą z patelni, trzy rodzaje pomidorów oraz chili, listki laurowe i pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, pół przykryte - uzupełniając wyparowany wywar wodą do czasu aż soja będzie miękka. Podawać gorące z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz