poniedziałek, 24 lutego 2014

Sojowa potrawka w pomidorach i chili


Gorące, sycące i energetyczne danie z soi  zostało przeze mnie skomponowane i choć nie jestem wegetarianką ani weganką to w tej potrawie zakochałam się po uszy!. Świetnie smakuje i jest bardzo aromatyczna, idealna z pajdą domowego chleba :)

Składniki:
  • 30 dag soi
  • puszka krojonych pomidorów
  • pół czerwonej świeżej papryki
  • 2 duże marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki wraz z zieloną częścią
  • garść suszonych pomidorów
  • garść pomidorków cherry
  • chili suszone wg. uznania
  • majeranek
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • oliwa


Pyszne pomidorki cherry, które są nowością znajdziecie na stronie Owocowego Raju

Soje namaczamy na 10-12 godzin przed gotowaniem, następnie odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie z niewielką ilością soli. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę, cebulę i czosnek w cienkie plastry, rozgrzewamy oliwę na patelni i przesmażamy warzywa. Do gotującej się soi dodajemy obsmażone warzywa wraz z oliwą z patelni, trzy rodzaje pomidorów oraz chili, listki laurowe i pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, pół przykryte - uzupełniając wyparowany wywar wodą do czasu aż soja będzie miękka. Podawać gorące z pieczywem.



Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz