niedziela, 23 lutego 2014

Mazurek orzechowy na białkach


Mazurki to słodycz, lekki orzechowy pod warstwą roztopionej czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w  Owocowym Raju 


Składniki:
  • 10-12 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki utartych biszkoptów lub herbatników
  • laska wanilii
  • tabliczka czekolady
  • płatki migdałów do posypania


Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier . Zmielone orzechy stopniowo dosypywać do piany i delikatnie mieszać. Następnie dodać utarte biszkopty, laskę wanilii przeciąć wzdłuż ostrym nożem i do mazurka dodać tylko wnętrze laski , z reszty laski wanilii można zrobić domowy cukier waniliowy, wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć na natłuszczoną blachę i piec w 170C, przez ok. 40 minut. Czekoladę rozpuścić i polać ostudzony mazurek, ozdobić płatkami migdałów.


2 komentarze:

  1. Widzę, ze już się mazurki pojawiają, świetnie :-) ja do tej pory zrobiłam tylko jeden i zamierzam powtórzyć w najblizsze święta, fantastyczna zabawa z dekorowaniem :-)

    OdpowiedzUsuń