Mazurek orzechowy na białkach
Mazurki to słodycz, lekki orzechowy pod warstwą roztopionej czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w Owocowym Raju .
Składniki:
- 10-12 białek
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki utartych biszkoptów lub herbatników
- laska wanilii
- tabliczka czekolady
- płatki migdałów do posypania
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier . Zmielone orzechy stopniowo dosypywać do piany i delikatnie mieszać. Następnie dodać utarte biszkopty, laskę wanilii przeciąć wzdłuż ostrym nożem i do mazurka dodać tylko wnętrze laski , z reszty laski wanilii można zrobić domowy cukier waniliowy, wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć na natłuszczoną blachę i piec w 170C, przez ok. 40 minut. Czekoladę rozpuścić i polać ostudzony mazurek, ozdobić płatkami migdałów.
Widzę, ze już się mazurki pojawiają, świetnie :-) ja do tej pory zrobiłam tylko jeden i zamierzam powtórzyć w najblizsze święta, fantastyczna zabawa z dekorowaniem :-)
OdpowiedzUsuńDekororowanie to czysta przyjemność :-)
Usuń