piątek, 27 listopada 2015
Śledzie w sosie pomidorowo - morelowym z cebulą
To zapewne nie ostatni śledzik przed świętami, tak mała próba Andrzejkowa. Jak wiadomo rybka dobrze wpływa na atmosferę większych i mniejszych imprez, tak więc pierwsza propozycja z suszoną morelą.
Składniki:
- 3 filety solonych matjasów, ok. 30 dag
- 3 łyżki koncentratu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 średnie cebule
- 1 i 1/2 łyżki ksilitolu
- 4 suszone morele
- 1 i 1/2 łyżki octu 10%
- liść laurowy
- ziele angielskie
- olej rzepakowy
Przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
1. Ryby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, najlepiej zostawiamy je na noc, osuszamy i kroimy w 1 cm paski. Na patelni blanszujemy cebulę pokrojoną w pióra razem z cukrem, dodajemy przyprawy i koncentrat, chwile razem dusimy, pod koniec dodajemy ocet i pokrojone w plastry morele. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Do przygotowanego słoja lub pojemnika przekładamy warstwowo śledzie i masę pomidorową, zamykamy i odstawiamy na 2-3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz