poniedziałek, 7 grudnia 2015

Odchudzona strucla orzechowo - cynamonowa


Zapachniało w kuchni cynamonem i orzechami, czy ktoś nie lubi takich klimatów?. Moja strucla nieco odchudzona, bo bez cukru, na ksylitolu, a jak smakowała to już sami się przekonacie jak spróbujecie :).

Przepis podaję na dwie sztuki.

Ciasto:

- 85 dag mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka, ok.400 ml
- 15 dag masła
- 10 dag ksylitolu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka

Masa:

- 10 dag mielonych orzechów laskowych
- 10 dag mielonych migdałów
- 10 dag ksylitolu
- 8 dag masła
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżeczek cynamonu
- 1 łyżka melasy
- 2 łyżki słodkiej śmietanki

Po bakalie i przyprawy warto zajrzeć do sklepu www.Skworcu.com.pl






1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką ksylitolu, odstawić na 10-15 minut, aby drożdże ruszyły. Masło roztopić, dodać resztę ksylitolu i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. Jajko roztrzepać widelcem. Połączyć wszystkie składniki ciasta, zagnieść i odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby podwoiło swoją objętość.

2. Suche składniki na masę połączyć ze sobą. Masło rozpuszczany, gdy jest jeszcze ciepłe dodajemy melasę, ksylitol, mleko i śmietankę, mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu. Łączymy ze zmielonymi orzechami i migdałami tworząc gładką masę.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy na prostokąt i zwijamy wg. wyżej pokazanych zdjęć. Zwiniętą strucle odkładamy na przygotowaną formę wyłożona papierem do pieczenia, zostawiamy aby odpoczęła na 15-20 minut.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można polać lukrem lub polewą.



1 komentarz: