wtorek, 1 grudnia 2015

Pierniczki z cytrynowym lukrem, bez tłuszczu


Jeśli planujecie podjadać te pierniczki w święta, to dobrze Wam radzę zróbcie je tydzień wcześniej, są pyszne i idealnie pasuje do nich kwaskowaty lukier, ale potrzebują czasu aby zmięknąć. 

Składniki:

- 35 dag mąki pszennej
- 25 dag miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego
- 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru
- 1 jajo
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Lukier cytrynowy:

- cukier puder
- sok z cytryny

1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

2. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia do lekkiego zrumienienia 10-12 minut w 180 C. 

3. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, konsystencja lukru powinna być dość lejąca. Gdy lukier zastygnie na pierniczkach odkładamy je do puszki i słoja aby zmiękły.







1 komentarz: