poniedziałek, 30 listopada 2015

Boeuf strogonow w moim wydaniu


Strogonow pojawia się w naszych kuchniach przy mniejszych lub większych spotkaniach rodzinnych, wołowina dobrej jakości nadaje potrawie esencjonalny bogaty smak, dodatki bywają różne, bo jak wiadomo ile Gospodyń tyle przepisów :).

Składniki:

- 1 kg wołowiny, u mnie mięso z łaty bez tłuszczu
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 puszka groszku
- 1 świeża czerwona papryka
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 10 pieczarek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ziele angielskie
- listek laurowy
- smalec
- pieprz 
- sól

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy pół kostki smalcu i smażymy mięso. Na patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, listek laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy. 

2. Pieczarki kroimy w cienkie płaty, obsmażamy na tłuszczu, lekko solimy i łączymy z bulgoczącym wywarem, dokładamy przyprawy i ogórka kiszonego pokrojonego w podłużne słupki. Wszystko razem dusimy, mięso powinno być kruche ale nie rozpadające, po ok godzinie wspólnego gotowania dodajemy paprykę pokrojona w kostkę, sprawdzamy smak i kruchość mięsa, ewentualnie doprawiamy wg. swojego uznania. Po koniec dodajemy odcedzony groszek z puszki, jest delikatny więc  krótko gotujemy aby się nie rozpadł. 

3. Strogonowa można na sam koniec zagęścić mąką ze śmietaną, ale to już indywidualne. Podawać z pajdą domowego chleba.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz