niedziela, 20 grudnia 2015

Wianuszki kardamonowo - migdałowe


Domowe pieczywo to moja ulubiona dziedzina, od słodkich, słonych po wytrawne i pikantne. Jako, że teraz czas na kardamon, cynamon i migdały to polecam domowy wypiek wianuszków, idealnie wpisują się w okres Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Na podwieczorek, a może do porannej kawy?, sami zdecydujcie :).

Składniki na ciasto:

- 60 dag mąki pszennej, użyłam typu 500
- 375 ml mleka
- 5 dag masła
- 7 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1 łyżeczka soli
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 jajo

1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru kryształu, odstawić na 10 minut aby zaczęły fermentować. Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy, roztrzepane jajko i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, odstawić na godzinę w misce szczelnie owiniętej folią do żywności, aby podwoiło swoją objętość.

2. Wyrośnięte ciasto wałkować na duży prostokąt, przeciąć na połowę, na jedną część wyłożyć migdałowy farsz, przykryć drugą częścią ciasta. Pokroić na 20 cienkich pasków, każdy pasek skręcać i zlepiać końcami tworząc wianuszek. 







3. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Wianuszki układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Czas pieczenia ok. 20-25 minut. Studzić na kratce kuchennej, aby odparowały.

Farsz migdałowy:

- 12 dag miękkiego masła
- 10 dag mielonych migdałów
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 12 %
- 5 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
szczypta soli

Dodatkowo:

- płatki migdałów
- roztrzepane jajo do smarowania

Wszystkie przyprawy i dodatki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl

1. Składniki nadzienia łączymy ze sobą, ugniatamy widelcem na gładką masę, a następnie smarujemy nim ciasto.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz