wtorek, 19 stycznia 2016

Bezglutenowe kokosanki z daktylami


Lekko wilgotne, miękkie i bardzo smaczne, bezglutenowe kokosanki słodzone daktylami i ksilitolem. Koniecznie wypróbujecie ten przepis, a gwarantuje, że często będziecie do niego wracać.

Składniki na ok. 24-25 sztuk:

- 20 dag wiórków kokosowych
- 5 dag daktyli
- laska wanilii
- 5 dag ksilitolu
- 1/2 szklanka wody
- 2 jaja, najlepiej wiejskie
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczka sody
- szczypta soli

Składniki potrzebne do wypieku ciasteczek znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl

1. W rondlu rozgrzewamy wodę, dodajemy daktyle i ksilitol, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 4-5 minut, odstawiamy do wystudzenia, a następnie blendujemy na gładką masę - płyn. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wyjmujemy jej zawartość. Łączymy wszystkie składniki oprócz białek. Gdy połączymy wszystkie produkty ubijamy na sztywno białka, dodajemy do powstałej masy kokosowej, delikatnie mieszamy łyżką.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, formujemy płaskie ciasteczka i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia, czas pieczenia ok. 20-25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz