środa, 20 stycznia 2016

Figowe ciasteczka owsiane bez glutenu


Smacznie i zdrowo :), bardzo aromatyczne ciasteczka bezglutenowe z dużą ilością fig, moreli i rodzynek. Do porannej kawki i nie tylko ciasteczka są idealne...

Składniki na ok. 40 sztuk:

- 30 dag płatków owsianych, u mnie górskie
- 15 dag mąki ryżowej
- 10 dag suszonych fig 
- 10 sztuk suszonych moreli 
- 1/2 szklanki rodzynek
- 4 łyżki lnu mielonego
- 2 łyżki ksilitolu
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli

Składniki na ciasteczka znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.

1. W rondlu łączymy wodę, mleko, figi, morele i ksilitol. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 5 minut, studzimy i blendujemy na płynną masę. 

2. Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę ryżową, sól, sodę, len mielony, rodzynki, mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. 

3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, formujemy ciasteczka i układamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia ok. 15 minut. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do słoja lub puszki.


2 komentarze: