wtorek, 12 stycznia 2016

Chleb z niebieskim serem pleśniowym, rarytas


Nie lada gratka dla ciekawych nowych smaków, wyśmienity chleb pszenny ze startym serem pleśniowym, smakuje wybornie do wędlin i nie tylko...

Składniki na jeden bochenek:

- 50 dag mąki pszennej lub chlebowej
- 2 dag świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 10 dag startego sera pleśniowego, u mnie ser pleśniowy blu
- 1 łyżka roztopionego masła

Dodatkowo:

- 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania




1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 1 szklance letniej wody, zostawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i ścieramy ser na tarce o małych oczkach. Łączymy wszystkie składniki ze sobą. Zagniatamy ciasto, przykrywamy miskę folią do żywności i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat kuchenny, dzielimy na połowę, rolujemy dwa wałki i okręcamy wokół siebie tworząc bochenek. Chleb przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch i boki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 30 - 35 minut. Ostudzić na kratce kuchennej.



2 komentarze:

  1. Ja piekłam niedawno jakiś chleb normandzki, ale nie był drożdżowy, tylko z proszkiem i dałam brie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak wyszło :)?, podejrzewam, że też pysznie :), a jeśli nie na drożdżach to na czym piekłaś ten chleb?

      Usuń