czwartek, 25 kwietnia 2019

Kurczak podwójnie pomidorowy


Jak sprawić żeby kurczak smakował wyśmienicie, danie było banalnie szybkie i proste, a do tego obłędnie smaczne?. Odpowiedź jest bardzo prosta, połączyć dwa rodzaje pomidorów w różnym stanie przetwarzania i wychodzi hit któremu nikt się nie oprze!. 

Danie również polecam do pichcenia na wolnym powietrzu, na ognisku w plenerze na starej żeliwnej patelni!. Zadymione smakuje jeszcze lepiej.


Czas przygotowania 30 minut.

Składniki dla czterech osób:

- 2 filety z kurczaka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 6 suszonych pomidorów w oliwie plus oliwa w której były zalane
- 4 łyżki słodkiej śmietany 12 %
- szczypiorek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso myjemy, osuszamy i każdy filet kroimy wzdłuż na 4 lub 5 pasków, oprószamy solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzewamy olej w którym były suszone pomidory, mięso obsmażamy z obu stron po 2 minuty. Następnie na patelnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, chwilę razem smażymy.

3. Całość podlewamy szklanką wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz słodką śmietankę i dusimy razem przez kilka minut. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z odparowanym sosem posypujemy obficie drobno krojonym szczypiorkiem i gotowe.

Kurczak podwójnie pomidorowy idealnie pasuje do kaszy, kuskusu, ziemniaków czy ryżu.


Smacznego!.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz