- 1 pełny durszlak grzybów
- 6 dużych cebul
- 2 koncentraty pomidorowe
- 3 liście laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprz
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanka octu 10%
- 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki wędzonej, można ją kupić na www. Skworcu.com.pl
- 4 łyżki stołowe magi
Przygotowanie:
1. Grzyby czyścimy, jeśli jest potrzeba to myjemy, a następnie kroimy w kostkę lub w paseczki.
2. Grzyby obgotowujemy przez ok. 10-12 min. od czasu kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy łyżkę soli do wody.
3. Na dużej patelni lub w rondlu podpiekamy cebulkę na oleju.
4. Do cebuli dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, a na końcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy.
5. Gorącą masę grzybowo pomidorową przedkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.
Muszę je zrobić! Mam nadzieję, że u mnie nie zabraknie grzybów w tym sezonie :)
OdpowiedzUsuń