środa, 28 sierpnia 2019
Prawdziwki w maśle wujka Stasia do słoików
Zapach smażonych prawdziwków na maśle to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów.
Do tych przetworów wybieramy młode i zdrowe okazy które kroimy wzdłuż uzyskując piękny przekrój grzyba. Wujek Stasiu robi je od lat i tylko wybrani są nimi czasem obdarowywani...
Grzyby zalane masłem w którym się smażyły przechowujemy w lodówce. Bez problemu wytrzymują od sezonu do sezonu.
Wypróbujcie - niebo w gębie!.
Składniki i wykonanie:
- 1 kg młodych borowików/prawdziwków
- 20 dag masła
- sól do smaku
1. Wybrane, zdrowe małe grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą.
2. Kroimy w cienkie plastry.
3. Na rozgrzanym maśle smażymy grzyby na rumiano, oprószamy małą ilością soli, a następnie przekładamy do słoików, lekko ugniatamy łyżką.
4. Napełnione słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy do zastygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki. Grzyby przygotowane w ten sposób można wykorzystać do sosów, zup, kanapek, farszów lub zwyczajnie i najprościej można je zjeść prosto z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz