Jak zwykle prosto znaczy smacznie.
Urodzaj grzybów w lesie w tym roku sprawia, że można marynować, kisić, smażyć i podawać je na różne sposoby. Młode, jędrne maślaki smażone na maśle idealnie smakują z domowych chlebem.
Składniki:
- 1 kg młodych maślaków
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag masła
- sól
1. Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nóżki odkrawamy i wyrzucamy, zostawiamy tylko kapelusze i najlepiej smażymy je w całości.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę pokrojona w kostkę, a gdy się zeszkli dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę i grzyby. Solimy do smaku i smażymy ok. 30 minut aż będę rumiane. Podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz