Grzyby w pomidorach na zimę


Kocham wędrówki po lesie, a jak jest sezon grzybowy to trudno mi zrezygnować z codziennego patrolowania lasu. Obfitość grzybów w tym roku jest ogromna i zapasy w spiżarni zapowiadają się duże. Przepis na grzyby w pomidorach to sprawdzony od wielu lat rarytas który zadawoli najbardziej wybredne podniebienia.


Przepis podaje na średniej wielkości durszlak:


- 1 pełny durszlak grzybów
- 6 dużych cebul
- 2 koncentraty pomidorowe
- 3 liście laurowy 
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprz
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanka octu 10%
- 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki wędzonej, można ją kupić na www. Skworcu.com.pl
- 4 łyżki stołowe magi


Przygotowanie:

1. Grzyby czyścimy, jeśli jest potrzeba to myjemy, a następnie kroimy w kostkę lub w paseczki.



2. Grzyby obgotowujemy przez ok. 10-12 min. od czasu kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy łyżkę soli do wody.

3. Na dużej patelni lub w rondlu podpiekamy  cebulkę na oleju.

4. Do cebuli dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, a na końcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy.

5. Gorącą masę grzybowo pomidorową przedkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.    

 

1 komentarz :

  1. Muszę je zrobić! Mam nadzieję, że u mnie nie zabraknie grzybów w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń