Pawi ogon



Piękne, efektowne ciasto z książki siostry Anastazji. Chociaż wymaga czasu, to efekt po przekrojeniu ciasta jest naprawdę niecodzienny!. Krok po kroku pokaże Wam jak złożyć to ciasto. 




Upiec jeden cienki biszkopt na dużej blaszce:
Składniki:
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i kakao, dobrze zmiksować.Upiec 3 ciasta i każde jeszcze ciepłe zwinąć w rulon w bawełnianą ściereczkę. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.


Ciasto na rolady i drugi placek:
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag orzechów włoskich mielonych
  • powidła śliwkowe

Zrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na  4 części. Z jednej upiec cienki placek w tem. 180 C. Trzy części wałkować osobno na długość foremki. Posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w tem. 180 C przez 20-30 minut.

Po orzechy i przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl






Krem:
Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła


W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jaja, mąkę pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać stopniowo przestudzony budyń. Krem podzielić na dwie części.




Przełożenie placka:
Dodatek:
  • 2 zielone galaretki

Galaretki przygotować wg.przepisu na opakowaniu. Na upieczony cienki placek włożyć połowę kremu. Na kremie ułożyć rolady. Pomiędzy roladki wlać tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Udekorować polewą lub cukrem pudrem.




0 komentarze :