Figi z goździkami i cynamonem w słodkim likierze


Mikołajki zbliżają się dużymi krokami więc może warto przygotować własnoręczne prezenty dla naszych najbliższych. Wszystko można kupić gotowe w sklepie ale najbardziej cieszy, kiedy ktoś w przygotowanie prezentu dla nas włoży kawał serca i pracy.

Z tej ilości można przygotować dwa małe słoiki po ok. 120 ml.

Składniki:

- 20 dag suszonych fig
- 3/4 szklanki wody
- 1/3 szklanka cukru
- 1/3 szklanki likieru lub koniaku
- 10 goździków
- cynamon, kora

1. Figi kroimy na połówki, kilka sztuk można pozostawić w całości. W rondlu gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, dodajemy figi i pozostawiamy bulgoczące na małym ogniu ok. 20-30 minut. 

2. Pod koniec gotowania dodajemy likier, mieszamy i nakładamy do słoików rozdzielając po równo cynamon i goździki. Nie wymagają pasteryzacji. 

Dodajemy świąteczną kokardkę i prezent gotowy.

Figi przygotowane w ten sposób są idealnym dodatkiem do owsianki, deserów lub do kawy. 

Można się pokusić o dołożeniu po kilka włoskich orzechów do słoika. 




0 komentarze :