Przekładaniec jabłkowy


Jabłka są idealnym połączeniem do ciast i deserów, a moje ulubione to szare renety!może nie takie piękne, ale z jakim wnętrzem! Szybkie, sprawdzone ciasto - sami wypróbujcie

Ciasto:
  • 50 dag mąki / 2 jajka
  • 10 dag margaryny / 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody / 30 dag cukru pudru
  • 10 łyżek kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec placki w tem 200C,przez 20 minut.

Krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag cukru
  • Po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • cukier waniliowy
Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Dodać masło, zmiksować i przestudzić.


Jabłka:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka owocowa
Usmażyć 1 kg jabłek, utartych na grubej tarce jabłek. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody ,galaretkę.

Przełożenie placka:
Ciasto- krem –ciasto – jabłka – ciasto – polewa


Źródło „ciasta Anastazji”

0 komentarze :