Grochówka z Jaśka karłowego

Owocowy Raj  obdarował mnie pyszną fasolą, więc powstała gorąca, sycąca grochówka :)

Składniki:
  • 50 dag fasoli karłowej Jasia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 marchewki 
  • kawałek selera
  • mała pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek 
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki 
W zależności od upodobań wywar mięsny na kościach, lub warzywny. 

Fasolę namoczyć na noc. Groch gotować z warzywami i przyprawami, w wersji mięsnej oczywiście na kościach i boczku. Fasolka dość szybko mięknie, więc wystarczy godzinka na wolnym ogniu. Na patelni podgrzewamy masło, smalec lub oliwę i robimy zasmażkę z dwoma łyżkami mąki. Po dodaniu zasmażki doprawiamy do smaku. 


0 komentarze :