Składniki:
- 4 jaja
- cebula dymka
- grzyby słomiane, pół puszki, ok 10 dag po odcedzeniu
- 10-12 dag pełnoziarnistego kuskusu, 3/4 szklanki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- tymianek
- 1-2 łyżki majonezu , jogurtu naturalnego lub śmietany
Cebulę kroimy razem z zielonymi bączkami i lekko solimy aby zmiękła. Jaja gotujemy, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Kuskus zalewamy wrzącą wodą na 5 minut, wodę lekko solimy i dodajemy oliwę. Na 3/4 szklanki kuskusu dajemy 1 szklankę wrzątku . Po 5 minutach kuskus mieszamy widelcem i studzimy. Grzybki słomiane odcedzamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy jogurt, ale można też sałatkę zostawić w postaci ,, na sypko,, też jest pyszna :). Sezonowo można dodać świeżego lub kiszonego ogórka. Smaczna jako sałatka lub jako pasta do kanapek lub macy. Smacznego.
0 komentarze :