Risotto to jedno z ulubionych dań w moim domu. Jednogarnkowe, pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu. Aby zrobić dobre risotto potrzebny jest dobry RYŻ :), po ryż i wiele innych ciekawych produktów zajrzyjcie na stronę www.Sklep.naSushi.pl.
Składniki:
- 30 dag ryżu
- 2 duże cebule
- 2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu do ugotowania ryżu
- 40 dag pieczarek
- 20 dag wędzonego boczku
- 4 duże pomidory
- olej lub smalec do smażenia
- pietruszka lub bazylia do posypania
- sól
- pieprz
1. Ryż gotujemy ok. 12-15 minut w wodzie z kostką rosołową, lub w bulionie. Gdy ryż wchłonie wodę, przykrywamy i odstawiamy do wolnego przestygnięcia.
2. W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy drobno pokrojony boczek. Łyżką cedzakową wyciągamy gotowy boczek do miseczki, tak samo postępujemy z cebulą. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, a następnie ściągamy z nich skórkę i kroimy. Na końcu smażymy w rondlu pokrojone pieczarki,
kiedy są już gotowe dodajemy pomidory, chwilę razem zapiekamy.
3. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące z natką pietruszki lub bazylią.
0 komentarze :