Risotto pieczarkowo - pomidorowe

Risotto to jedno z ulubionych dań w moim domu. Jednogarnkowe, pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu. Aby zrobić dobre risotto potrzebny jest dobry RYŻ :), po ryż i wiele innych ciekawych produktów zajrzyjcie na stronę www.Sklep.naSushi.pl.

Składniki:
  • 30 dag ryżu
  • 2 duże cebule
  • 2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu do ugotowania ryżu 
  • 40 dag pieczarek
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 duże pomidory
  • olej lub smalec do smażenia
  • pietruszka lub bazylia do posypania 
  • sól
  • pieprz

1. Ryż gotujemy ok. 12-15 minut w wodzie z kostką rosołową, lub w bulionie. Gdy  ryż wchłonie wodę, przykrywamy i odstawiamy do wolnego przestygnięcia. 
2. W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy drobno pokrojony boczek. Łyżką cedzakową wyciągamy gotowy boczek do miseczki, tak samo postępujemy z cebulą. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, a następnie ściągamy z nich skórkę i  kroimy. Na końcu smażymy w rondlu pokrojone pieczarki, 
kiedy są już gotowe dodajemy pomidory, chwilę razem zapiekamy.
3. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące z natką pietruszki lub bazylią.


0 komentarze :