Polewka grzybowa kaszubska



W moim domu dzisiaj Kaszubski obiad i polewka grzybowa. Z pozdrowieniami dla Cudów i Smaków regionu  :), po przepisy zajrzę jeszcze wiele razy.  Zupa wspaniała i niezwykle prosta!




Składniki:

  •     2 l.wody
  •     suszone borowiki (20g)
  •     1/2 kg ziemniaków
  •     łyżka octu
  •     listki laurowe,ziele angielskie
  •     sól
  •     pieprz
  •     szkl.śmietany 30%
  •     2 łyżki mąki
    
1.Suszone borowiki namaczamy w zimnej wodzie na 30 min.. Następnie gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli, 3 listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy grzyby będą już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę umyte i obrane ziemniaki, gotujemy do miękkości. 

2. Potem doprawiamy, pieprzem, octem, można dać troszkę cukru, a na końcu śmietanę dobrze rozmieszaną z mąką. Chwilkę zagotujemy i gotowe. Jest jeszcze wersja tej zupy z dodatkiem suszonych owoców.


0 komentarze :