W moim domu dzisiaj Kaszubski obiad i polewka grzybowa. Z pozdrowieniami dla Cudów i Smaków regionu :), po przepisy zajrzę jeszcze wiele razy. Zupa wspaniała i niezwykle prosta!
Składniki:
- 2 l.wody
- suszone borowiki (20g)
- 1/2 kg ziemniaków
- łyżka octu
- listki laurowe,ziele angielskie
- sól
- pieprz
- szkl.śmietany 30%
- 2 łyżki mąki
1.Suszone borowiki namaczamy w zimnej wodzie na 30 min.. Następnie gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli, 3 listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy grzyby będą już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę umyte i obrane ziemniaki, gotujemy do miękkości.
2. Potem doprawiamy, pieprzem, octem, można dać troszkę cukru, a na końcu śmietanę dobrze rozmieszaną z mąką. Chwilkę zagotujemy i gotowe. Jest jeszcze wersja tej zupy z dodatkiem suszonych owoców.
0 komentarze :