Kuchnia
to zapach, więc uważam, że warto samodzielnie przygotować przyprawę do
piernika, bo w jej składzie nie znajdziecie zbędnych dodatków, które są w
gotowych torebkach, bo po co nam w przyprawie do piernika cukier lub
mąka?.
Domowa, aromatyczna i bardzo korzenna 10-cio składnikowa przyprawa jest też bardziej ekonomiczna dla naszego domowego budżetu. Ja robię dużą porcje, bo większość przeznaczam na świąteczne pierniki Staropolskie, a resztę używam do wypieku pierniczków i ciasteczek korzennych.
Składniki:
- 8 łyżeczek mielonych goździków
- 8 łyżeczek mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 5 łyżeczek mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki do przyprawy piernikowej możecie modyfikować i dopasować do własnych upodobań. Poszczególne przyprawy można rozetrzeć w moździerzu, można je również zmielić w młynku do mielenia kawy. Polecam również zakupy gotowej wysokiej jakości przyprawy na www.Skworcu.com.pl.Gotową przyprawę przechowujemy szczelnie zakręcona w suchym miejscu.
Świetna przyprawa. Nigdy więcej nie użyję przyprawy ze sklepu bo różnica jest ogromna. A porcja którą pani podaje starcza na długo. Polecam i dziękuję za podzielenie się przepisem.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o włoskie przyprawy to ja najcześciej kupuje je tutaj https://toskanianatalerzu.pl/Przyprawy_wloskie. Wydaje mi się, że w tym sklepie jest na prawdę spory wybór i do tego ceny są bardzo korzytsne. Jak najbardziej polecam wam sprawdzić ich oferte ponieważ warto
OdpowiedzUsuń