Szybkie ciasteczka czekoladowe



Można by nazwać te ciasteczka....RAZ - DWA i gotowe!, ekspresowe pachnące czekoladą ciasteczka w kilka chwil. Przygotowanie banalnie proste i łatwe, składniki wszędzie dostępne. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu można przechowywać w puszce lub w słoiku przez długi czas.


Składniki:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • 22 dag masła
  • 15 - 20 dag czekolady
  • 1/2 łyżeczki sody

1. Składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto.

2. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy, aby równomiernie się rozłożyła.

3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem  do pieczenia w dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury rozpuszczą się na boki.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 15 minut. Po wystudzeniu można je związać kokardka i zrobić bliskiej osobie słodki prezent. Idealnie do przechowywania tych ciasteczek będą słoje oraz puszki metalowe.







8 komentarzy :

  1. a czy zamiast cukru trzcinowego można użyć zwykłego białego cukru?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście można użyć zwykłego cukru kryształu :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Mogłabym wiedzieć na ile ciasteczek mniej więcej wystarcza?
    P.S
    Fajny przepis <3 inne zresztą też ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, tak sobie próbuje przypomnieć...myślę, że ok. 35-40 sztuk :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Łatwe ,szybkie i przepyszne :)
    Mają tylko jeden minus- wciągają ;)

    OdpowiedzUsuń