Barszcz ukraiński




Każdy zna barszcz ukraiński i mieszankę jaką tworzą warzywa z wieprzowiną, jednak jak się zdążyłam przekonać w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ile gospodyń tyle przepisów.  Zupa ma wspaniały smak, jest sycąca i najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień. Teraz w okresie jesienno - zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu.

Składniki:


  • 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej
  • 2 suszone prawdziwki
  • 6 średnich buraków
  • 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego
  • 2 - 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 4-5 łyżek octu 10 %
  • 50 dag białej fasoli
  • 250 ml słodkiej śmietanki 12 %
  • 2 - 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 30 dag mięsa wieprzowego z kością,
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por, tylko biała część

1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę, selera i połowę buraków ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą część buraków kroimy w słupki. Ziemniaki kroimy w kostkę, a białą część pora w talarki. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy.  Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 

2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane,  obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na  smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy, dokładamy również koncentrat pomidorowy i wlewamy słodką śmietankę. Doprawiamy do smaku solą solą, pieprzem, cukrem, octem.



















































0 komentarze :