Każdy zna barszcz ukraiński i mieszankę jaką tworzą warzywa z wieprzowiną, jednak jak się zdążyłam przekonać w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ile gospodyń tyle przepisów. Zupa ma wspaniały smak, jest sycąca i najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień. Teraz w okresie jesienno - zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu.
Składniki:
- 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej
- 2 suszone prawdziwki
- 6 średnich buraków
- 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego
- 2 - 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu
- 4-5 łyżek octu 10 %
- 50 dag białej fasoli
- 250 ml słodkiej śmietanki 12 %
- 2 - 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 30 dag mięsa wieprzowego z kością,
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por, tylko biała część
1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę, selera i połowę buraków ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą część buraków kroimy w słupki. Ziemniaki kroimy w kostkę, a białą część pora w talarki. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu.
2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy, dokładamy również koncentrat pomidorowy i wlewamy słodką śmietankę. Doprawiamy do smaku solą solą, pieprzem, cukrem, octem.
0 komentarze :