Zastanawiałam się jak pozbyć się z kuchni kostek rosołowych, a właściwie jak je mogę zastąpić. Przecież mogę zrobić swoje wydanie i to dużo zdrowsze niż sklepowe, moje kostki rosołowe, a właściwie bulionówki z lodówki.
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością
- 3 średnie marchewki
- plaster selera
- 2 ząbki czosnki
- 1 cebula przypiekana nad ogniem
- 1 por, tylko biała część
- zielona natka pietruszki
- świeża bazylia
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1.5 łyżki soli gruboziarnistej morskiej lub Himalajskiej
- woda
Przyprawy i dobrą sól znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
1. Nastawiamy wywar jak na rosół, gotujemy na małym ogniu ok. godziny, po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso i dokładnie obieramy je z kości. Nadal gotujemy razem z obranym mięsem, woda powinna odparować do poziomu gotujących się składników.
2. Z odparowanego wywaru wyciągamy cebulę oraz ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Pozostałe składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Masę bulionową ponownie przekładamy do rondla i jeśli jest potrzeba redukujemy wodę, aby masa stała się zwarta i gęsta, pod koniec dodajemy zieloną natkę pietruszki i świeże liście bazylii.
3. Do małego słoiczka przekładamy część bulionówki, którą zużyjemy w krótkim czasie i możemy ją przetrzymywać w lodówce do używania na bieżąco do zup i sosów. Pozostałą część pakujemy w folię do żywności w małych porcjach, układamy w pojemniku i przekładamy do zamrażalki.
0 komentarze :